Ove subote (18.11.2017.) Bjelovar je bio domaćin 5. kola hrvatsko-slovenskog-srpskog otvorenog prvenstva u lednom penjanju.
Događaj je organizirao Sportsko penjački klub Grip iz Bjelovara, Hrvatski planinarski savez, Komisija za alpinizam HPS-a i Planinska zveza Slovenije.
Kao i inače, glavni i odgovorni na ovom 5. kolu natjecanja bio je Siniša Atlija koji je bio službeni postavljač smjerova i sudac na natjecanju.

 
Ledni kup 2017._1


Dry tooling
Za one koji ne znaju, radi se o natjecanju u dry toolingu, odnosno simulaciji lednog penjanja koje se na razini Hrvatske održava već duži niz godina. Unazad nekoliko godina, ovo natjecanje je prošireno na susjednu Sloveniju gdje već postoji velik broj aktivnih lednih penjača.
Ledno penjanje razvilo se iz alpinizma kada su penjači morali savladati određeni dio zaleđene stijene. Zbog toga su morali pronaći tehnike i načine savladavanja kao i najpraktičniju opremu za penjanje leda. S vremenom i razvojem penjanja, led je postao nešto što su penjači željeli penjati. Uskoro su počeli tražiti nove izazove, i tako je rođeno kombinirano penjanje (mix). Radi se o vrsti penjanja pri kojoj se dijelom penje po ledu, a dijelom po stijeni, tj. gdje se zaleđeni dijelovi stijene spajaju dijelovima po suhoj stijeni, a sve sa potpuno istom opremom - onom za ledno penjanje. Na kraju je nastao dry tooling - penjanje alatima po suhoj stijeni, isprva kao trening za kombinirano penjanje, a sad već kao disciplina u kojoj je moguće naći najteže penjačke probleme.

Bjelovar je ove godine 10. put domaćin ovakvog natjecanja i može se pohvaliti jednim od najboljih poligona za vježbanje i natjecanje u ovom dijelu Hrvatske: Vodotornju koji svojom visinom i konstrukcijom omogućuje postavljanje svih vrsta penjačkih smjeri i problema.

 

Ledni kup 2017._17
 

Tradicionalni događaj u Bjelovaru

Pripreme za natjecanje odrađene u nekoliko radnih akcija gdje su postavljene smjeri, očišćen Toranj, organizirana klopa i piće, za što je potrebno pohvaliti sve članove koji su pri tome pomogli. 
Poseban doprinos ponovo je dao Siniša Atlija koji je neumorno odradio potrebne zadatke i prisustvao svim radovima. Zajedno sa Sašom Jurićem odradili su zadnje pripreme: postavljanje kompleta i potrebnih užadi, te je sve bilo spremno za nedjeljnu tekmu.

Ovo je bilo 10. po redu natjecanje u Bjelovaru, a održano je u muškoj i ženskoj kategoriji.
Odaziv penjača bio je velik: ukupno se prijavilo 10 natjecatelja i 4 natjecateljice. U jakoj konkurenciji iskusnih penjača natjecali su se penjači iz Zagreba i  Varaždina te gosti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.
Prvi natjecatelji pristigli su oko već oko 9.00h na Toranj gdje ih je dočekao vrući čaj, kuhano vino i peciva za koje se pobrinuo naš Rudi Oškera koji je ispred Pekare Oškera donirao kruh, peciva i slastice za doručak, a dodatnu energiju dobili smo konzumacijom grickalica i keksa koje je donirao Koestlin Bjelovar. Vrijedi spomenuti i sponzora Servis Babić koji je ustupio montažni šator. Na natjecanju bila je dežurna doktorica Adela Ušanović Starčević, no nije bilo potrebe za bilo kakvom intervencijom.

Natjecanje je počelo oko 10.30h kada su se natjecatelji morali dokazati na kvalifikacijskoj smjeri dužine 30 metara gdje je postavljač Siniša Atlija priredio raznovrsne probleme i tehnike penjanja: od drvenih trupaca, zareza u betonu do penjanja u stropu i prelaska na vrh kupole vodotornja.
Nakon ždrijeba krenulo je penjanje uz podršku prisutnih natjecatelja i gledatelja. Ove godine kvalifikacijska smjer bila je nešto izmjenjena, te je bila dodatni izazov za natjecatelje. Već tradicionalna kiša pomalo je otežavala uvjete, no to nije obeshrabrilo nabrijane natjecatelje.

Ledni kup 2017._18
 

U finalnoj smjeri, u 8 minuta dozvoljenog vremena potrebno je bilo popeti prevjesni dio koji se sastojao od zahtjevnih gibova, te preko 2 viseća elementa preći na stup i doći do vrha smjeri na drvenom jarbolu.
Kao i prošle godine, finalna smjer bila je sakrivena ceradom do samog početka finala. Nakon što je finale otvoreno, natjecatelji su imali nekoliko minuta za pregled smjeri, te su se tada zaputili u izolaciju.
Siniša Atlija ponovno je iznenadio natjecatelje sa zahtjevnom, ali zanimljivom smjeri.

Ledni kup 2017._38


Prve su penjale natjecateljice: Maja Šustar (AO Domžale) odlično je penjala i osvojila prvo mjesto. Druga je bila Antonina Brdarić (SPK Pentraks), a treća Katarina Manovski (SPK Pentraks).
U muškoj kategoriji najbolji je bio Jaka Hrast (AO DOmžale) koji je jedini popeo finalnu smjer do kraja, i to u odličnom vremenu od 6:50. Drugo mjesto zauzeo je Mario Musulin (SPK Direkt), dok je treći bio Marko Petrunić (AO HPD Željezničar).

Na kraju pobjednicima su uručene medalje i poklon paketi našeg sponzora Koestlina Bjelovar i prigodne kape sponzora Servis Babić!

 Ledni kup 2017._48

 

Dobra organizacija i penjačko druženje

Za okrepu i održavanje tjelesne temperature odlično je poslužio paprikaš kojeg su ove godine pripremili Ljiljana i Josip Popović, te kuhano vino i čaj za koji se brinula Adela Ušanović Starčević uz tehničku podrušku Saše Jurića.   
Hvala Pekari Oškera na donacijama kruha i peciva!
Hvala Koestlinu i Igoru Horvatu koji je zaslužan za Koestlinove slastice i poklon pakete.
Hvala Saši Juriću i Mateu Muharu koji se brinuo oko osiguravanja penjača.
Hvala Komisiji za alpinizam koja organizira natjecanje i povjerava nam održavanje ovakvog događanja.
Hvala i svima ostalima koji su na neki način pomogli u realizaciji ovog događanja i svima koji su došli navijati i gledati natjecanje, kao i lokalnim medijima koji su pratili i promovirali ovaj događaj.
Na kraju, veliko i najveće hvala Siniši Atliji koji je ponovno uložio ogroman trud i pregršt vlastitog vremena i materijala kako bi priredio smjeri za održavanje Kupa.

Fotke s natjecanja potražite u našoj galeriji fotografija , a detaljne rezultate u nastavku:

Muški:
1. Jaka Hrast, SLO
2. Mario Musulin
3. Marko Petrunić
4. Nace Grgorinič, SLO
5. Milan Makojević, SRB
6. Edvin Nepožlan,  SLO
7. Rene Lisac
8. Nikola Arežina, SRB
9. Nikola Sretenović, SRB
10. Miloš Milanović, SRB

Žene:
1. Maja Šustar, SLO
2. Antonina Brdarić, SRB
3. Katarina Manovski, SRB
4. Ivana Mijić, BIH

 

Tekst: Zvonimir Popović
Fotke: Maja Šustar i Zvonimir Popović

Samo članovi imaju pravo komentiranja.